TV csatornák és műsorgyártók
Ha ide kattint, többet megtudhat a gluténérzékenységről

Ha ide kattint, többet megtudhat a gluténérzékenységről

Talán már rengetegszer hallott a lisztérzékenységről, de mégsem tudja, hogy pontosan mit jelent ez a kifejezés, azon túl, hogy valaki nem fogyaszthat bizonyos ételeket, amelyek lisztből készülnek. Ide kattintva elolvashatja, hogy hogyan lehet kimutatni valakin, hogy gluténérzékeny. Először is a lisztérzékenység akkor jelentkezik, amikor a gabonafélékben található glutén nevű fehérjét valakinek a szervezete nem képes feldolgozni.

Ennek következtében a szervezet ellenanyagot termel, így egyfajta autoimmun reakció alakul ki a szervezetben, vagyis mintha önmagát támadná meg a szervezet. A glutén hatására a bélrendszer egy bizonyos szakaszán elhalnak a bélbolyhok, így emésztési és felszívódási problémák jelentkeznek. Sajnos a gluténérzékenység nem gyógyítható, kezelni viszont lehet és szükséges is. A kezelés csupán abból áll, hogy az ember egész életben betartja a gluténmentes diétát, így a szervezet egy idő után leállítja az önpusztító folyamatot és többé nem fognak jelentkezni a fájdalmas tünetek sem. Azért szükséges ennek a kezelése, mert ellenkező esetben szövődmények alakulhatnak ki, amelyek ugyancsak az egész életre hatással lesznek, nyilván kellemetlenebb tünetekkel. A szövődmények között találjuk a rosszindulatú daganatot, a cukorbetegséget, a meddőséget, a pajzsmirigynek a problémáit és a csontritkulást is. Kétségtelen, hogy mindegyiket jó lenne elkerülni, éppen ezért idejében el kell kezdeni a diétát. Ezt persze csak akkor lehet, ha már szakember is megállapította, hogy mi a probléma.

Sajnos a lisztérzékenység örökölhető, ezért ajánlott szűrési vizsgálatokat végeztetni a család minden tagjával, ugyanis minél előbb jönnek rá, annál kisebb a kockázata a szövődmény kialakulásának. Néha olyan esetek is előfordulnak, hogy semmiféle külső tünet nem jelentkezik, belül viszont roncsolja a szervezetet, ezért jó, ha mielőbb elvégezteti a szűrést, ami kimutatja a lisztérzékenységet, még akkor is, ha semmilyen jel nem utal rá. Jobb előbb megtenni bizonyos lépéseket, mint később bánkódni, amikor már a szövődményekkel kell küzdeni.