A vodka az egyik legismertebb és legkedveltebb szeszes ital világszerte. A tisztasága, a semleges íze és a sokoldalúsága miatt számos koktél alapanyagaként használják, de önmagában is sokan fogyasztják. De mitől is olyan különleges a vodka? Az alapanyaga leggyakrabban gabona vagy burgonya, bár más növények, például a cukorrépa is használható az előállításához.
Az ital elkészítésének folyamata az erjesztéssel kezdődik, aminek a során az alapanyagot cukorrá alakítják, majd ezt követi a desztilláció, ahol a cél a minél tisztább alkohol előállítása. A vodka erőssége általában 40% (80 proof), de néhány országban magasabb vagy alacsonyabb alkoholtartalmú változatok is elérhetőek.
Eredete Kelet-Európához, különösen Oroszországhoz és Lengyelországhoz kötődik. Az első írásos emlékek a 14. századból származnak, bár valószínűleg már korábban is ismerték és fogyasztották. Az orosz szó, „voda”, vizet jelent, ami jól tükrözi a nedű tisztaságát és áttetszőségét. A vodka különlegessége abban rejlik, hogy semleges íze miatt szinte bármilyen koktélhoz kiválóan használható.