TV csatornák és műsorgyártók

Gépkezelő jogosítvány

A filmekben látni olyan jeleneteket, ahol valaki beül egy daruba, és egy botkormányszerű szerkezetet mozgatva, irányítja a hatalmas monstrumot. Nos, ez a valóságban sokkal összetettebb dolog, nem véletlen, hogy gépkezelő jogosítvány szükséges egy ilyen emelőgép irányításához.

A megfelelő tudás nélkül valószínűleg nem is tudna mozgásba hozni egy ilyen gépet, de ha mégis sikerülne, akkor szinte biztos, hogy nem azt csinálná, amit szeretne.

Egy daru akár több tonnát is képes könnyedén mozgatni, ha valaki ért hozzá, ugyanakkor roppant balesetveszélyes, ha valaki olyan kezeli, aki nem tudja, mit csinál. Hasonló módon a gépjárművezetéshez, amihez szintén jogosítvány kell.

Ha valaki nem önjáró emelőgépekkel szeretne dolgozni, akkor ahhoz gépkezelő jogosítványra van szüksége, amivel igazolja, hogy rendelkezik a megfelelő tudással egy ilyen berendezés működtetéséhez. Az ehhez szükséges tanfolyam általában két hétig tart, és sikeres vizsga után kaphatja meg a gépkezelő jogosítványt. Ezután bárhol kezelhet emelőgépeket.