TV csatornák és műsorgyártók

A fantasztikus lila árnyalatú drágakő már az ókortól kezdve rabul ejti az emberek szívét. A csodálatos ametiszt a kvarc egyik változata, aminek a jellegzetes színét a vas és más nyomelemek adják. A leggazdagabb lelőhelyei Brazíliában, Uruguayban és Afrikában vannak, bár számos más helyszínen is előfordul.

Az ókori Egyiptomban értékes amulettként viselték, míg Európában a középkorban sokan úgy vélték, hogy megvédi a viselőjét a csábításoktól és tiszta elmeállapotot biztosít. Királyi státuszának köszönhetően koronák, jogarok és egyházi tárgyak díszítőelemeként szolgált.

Az ametiszt nemcsak egy gyönyörű, de viszonylag könnyen csiszolható és megmunkálható kő, ezért az ékszerkészítés területén is igencsak népszerű. Az UV-sugárzás hatására a színét elveszítheti, ezért érdemes óvni a túlzott napfénytől, amikor valamilyen formában viseli.

Az ametiszt az idők során számos kultúrában tiszteletben álló kővé vált, nemcsak természetes szépsége, de mély spirituális jelentősége miatt is. Tudni kell, hogy a Föld és az ég energiái egyesülnek benne.