TV csatornák és műsorgyártók

Nagyon sok módja van egy lakás fűtésének

Sokan és sokféle módon vélekednek a fűtés kérdéséről. Kétségtelen, hogy ez a téma a magyar emberek jelentős részét érinti, hiszen télen fűteni kell és nagyon nem mindegy, hogy mivel tartjuk melegen a lakást. A klimaszakaruhaz.hu weboldalon egy blogbejegyzésben éppen ezt a témát érintik. Pontosabban arról van szó benne, hogy mennyire éri meg korszerűsíteni a gázfűtéses rendszereket kondenzációs kazánok beszerelésével.

A blogbejegyzésben fény derül arra, hogy a kondenzációs kazánok minden kétséget kizáróan lecsökkentenék a gázszámlákat a mostaniakhoz képest, azonban mielőtt bárki belevágna, pár dolgot fontolóra kell venni. A blogbejegyzésben szó esik arról is, hogy a régi rendszerekre már ráférne a korszerűsítés, mivel nem eléggé gazdaságosak. Bár a nyílt égésű kazánokat addig lehet használni, amíg üzemképesek, azonban lassan már megértek a cserére, akárcsak a csövek és a fűtőtestek, hiszen itt-ott már mind csepeg. A blogbejegyzésben megközelítőleg az összegről is szó esik, amit talán senki sem szeret hallatni. Ahhoz, hogy egy újonnan vásárolt és megfelelően beszerelt kondenzációs kazán biztosítsa a lakásban a meleget, rengeteg tennivalóra, utánajárásra és anyagi ráfordításra van szükség. A fűtésrendszer teljes körű felújítása kb. 2-3 millió Ft magasságba kell számolni. Nem beszélve arról, hogy a lakás több hónapig lakhatatlanná válik, a szükséges munkálatok miatt, hiszen nagyon nehéz időben megbízható és megfizethető szakembert találni, aki tényleg ráér és pár nap alatt elvégzi a kazán és a rendszer cseréjét, valamint a lakás kinézetét is visszaállítja Sajnos ez még nem minden.

A blogbejegyzésben megjegyzi a cikk szerzője, hogy a jelenlegi gázárakkal évente megközelítőleg 325 ezer Ft lenne a fűtés, amennyiben a fogyasztás nem haladja meg a 250 köbmétert. Természetesen azt is számításba kell venni, hogy a gáz egy fogyóban levő fosszilis energiaforrás, ami nagymértékben hozzájárul a környezet felmelegedéséhez is. Mivel egyre kevesebb van belőle és egyre nehezebb a kitermelése, ezért nem valószínű, hogy az ára ennyire alacsony lesz a jövőben is.