TV csatornák és műsorgyártók
Csányi Vilmos

Csányi Vilmos

Etológus, kutyabolond, kedveli a rap-et és közben a nők bálványa. Csányi Vilmos a világhírű tudós, kedden este lesz az RTL Klub XXI. század című műsorának vendége. A tudóssal való forgatás során az RTL stábját pillanatról pillanatra érték a meglepetések. Kezdve a tudós lábánál helyet foglaló kutyával – Jankával – akivel a híres etológus nem igen bír.

Ez persze csak azért igazán érdekes, mert Csányi volt az első olyan tudós, aki megvizsgálta, hogy hogyan is tanul egy kutya, miként is követi gazdája utasításait, kommunikációját, hogyan illeszkedik be az ember világába vagy utánoz le és old meg feladatokat. Csányi kísérletei bő tíz évig tartottak, eleinte a szaka teljes elutasításával.

Azonban a tudós kutatásai sikeresek voltak, egyértelműen kijelentette, hogy a kutyák bizony nem állatok, de még nem is emberek. Az első áttörés 1992-re datálható, amikor is a világ egyik leghíresebb tudományos magazinja – a Science – kiküldött egy riportert a közép-kelet európai kutatólaborba. A magazinban megjelent egy több oldalas cikk, mely szerint a kutyák szőrős gyerekek.

A kutatás sikere ismeretterjesztő könyvek sokaságát eredményezte, a tudós pedig rendkívül híres lett, hatalmas népszerűségnek örvendett. Nem túlzás azt mondani, hogy ő lett az etológia, evolúció- és kommunikációkutatás magyar Stephen Hawkingja. Csányi ezúttal az RTL stábjának tart beszámolót munkásságáról, az elkészült riport kedden – szeptember 29-én – este lesz látható az RTL Klub műsorán.

Forrás: RTL Klub/Sajtóklub

Print Friendly, PDF & Email