TV csatornák és műsorgyártók

A manapság már igen népszerűnek számító napelempanel eltérő minőségben érhető el a különféle gyártóknál. Ez a panel fő részét képezi a szolárrendszereknek, amik a Napból érkező sugárzást alakítják át villamos árammá. A napelempanel darabonkénti súlya 18-20 kilogramm között mozog. Egy kiépített rendszer, ha csak átlagosan 10 darab panellel számolunk, 200 kilogrammot nyom. Ha jobban belegondol, akkor láthatja, hogy mielőtt bárki napelemrendszer kiépítésén álmodozik, minden körülménynek ideálisnak kell lennie.

A tetőszerkezet fontos, hogy ép és erős legyen, hiszen arra fogják felépíteni a tartó konzolokat is. A hatékonysága függ a dőlésszögtől, a nagyságától, az elrendezésétől, illetve a szilícium típusától. Egy normál modell teljesítménye 250-380 kW között mozog. A panelek között is vannak különbségek. A piacon már olyan sokféle elérhető közülük, hogy a hozzá nem értő személy csak kapkodná a fejét.

Miből épül fel a napelempanel?

Sokan nem tudják, de a háztetőkön elhelyezkedő fekete táblák szerves részét képezik a szolárrendszereknek. Ezek az úgynevezett napelempanelek. Ezek a panelek pedig cellákból épülnek fel és a méretük általában 15×15 centiméter. A cellák egymással szorosan összekapcsolt félvezető anyagot tartalmaznak, amik igen vékony rétegben kerülnek fel. A félvezető anyagok közül az egyik p-típusú a másik pedig n-típusú. A „p” a pozitívat jelöli, míg az „n” a negatívot.

A napelempanel átlagban 60-72 darab fotovoltaikus cellát tartalmaz. Ez szabványméretre érthető, azonban egyes gyártók között lehetnek mennyiségi eltérések. Vagyis elmondható, hogy a napelempanel egészén felhasznált cellák száma függ a kapacitástól és magától a mérettől. A fotovoltaikus cellák mérete és azok hatékonysága óriási szerepet játszik a szolárrendszer teljesítményében. Éppen ezért nem mindegy, hogy ki és miként állítja össze a bonyolult rendszert. Ahhoz, hogy valaki ezzel foglalkozhasson, komoly szaktudással és végzettséggel kell rendelkeznie.

A napelempanel fontos része a szolárrendszernek?

A válaszunk a kérdésre az, hogy elengedhetetlen részét képezi. Panel nélkül tulajdonképpen szolárrendszer sincs. A napelempanel az, ami a cellákban megtalálható szilíciumnak köszönhetően át tudja alakítani a Napból érkező sugárzást villamos energiává. Ezeket a paneleket kötik sorba, ráadásul függnek is egymástól. Vagyis, ha csak egynek a teljesítménye romlik, akkor az hatással lesz a többire is. Ebből következik, hogy egy rossz panel az egész rendszer teljesítményét csökkenti. A copygo.hu weboldalon remek áron érhető el bárkinek, aki megújuló energia felhasználásán gondolkodik.

A napelem akkumulátor hordozható változatban is elérhető

Manapság már a megnövekedett igények lehetővé tették olyan technológiák kifejlesztését, amelyek segítségével a lakossági fogyasztók is hozzájuthatnak úgynevezett hordozható akkumulátorokhoz. Itt most nem az autóba szerelhető verziókról beszélünk, hanem a megújuló energiát használó társaikról. A napelem akkumulátor képes a sajátos igényeket remekül kiszolgálni, hiszen egy mini erőműnek számít.

Ezt pedig bárki könnyedén magával viheti és egyszerűen tud vele nagyobb fogyasztókat is üzemeltetni. Ezek a napelem akkumulátorok is hasonlóan működnek, mint a különféle járművekben alkalmazott verziók. Tölthetőek és hosszú élettartammal bírnak. A különbség csupán az, hogy mivel vannak megtöltve. A napelem akkumulátor megújuló napenergiát tárol, amit bátran magával tud vinni kempingezéshez vagy hosszabb utazás során is.

Milyen napelem akkumulátor mellett érdemes dönteni?

Ez igazán fogós kérdés, mert napjainkban már olyan sokféle változat létezik belőle, több különböző gyártótól, hogy valóban nehéz a választás. Viszont, ha nem tudja melyik napelem akkumulátor mellett célszerű letennie a voksát, akkor mindenképpen lépjen kapcsolatba a copygo.hu weboldal szakembereivel! A sokéves tapasztalatuknak köszönhetően, biztosan segítenek majd kiválasztani az igényeinek leginkább megfelelő verziót.

A hordozható napelem akkumulátorok új fejlesztésnek számítanak, amik csak pár éve jelentek meg a piacon. A világ első ilyen akkumulátora az EcoFlow Delta Prot, ami 3000 W teljesítménnyel működik. Amennyiben ez nem lenne elég a hosszú utazás vagy kempingezés során, akkor a Beenergy 10 kWh-os akkumulátort érdemes előnyben részesítenie. Ennek az eszköznek még a folyamatos áramigény sem fog gondot jelenteni.

Mennyibe kerül egy hordozható napelem akkumulátor?

Nos, árak tekintetében a hordozható eszközök több vásárlói réteget mozgatnak meg. Ugyanis, a viszonylag alacsonytól kezdve, egészen a milliós változatokig, minden megtalálható a fentebb már említett honlapon. A Beenergy 10 kWh-os napelem akkumulátor ára meghaladja az 1 millió Forintot. Azonban ez nem számít meglepőnek, hiszen ez a fajta termék saját fejlesztésű energiatárolóval készül, amit kifejezetten a magyar felhasználók igényeihez készítettek. Egyszerűen összeköthető akár aggregátorral is, de használható tisztán akkumulátoros üzemmódban is. Vagyis a ráfordított összeg befektetésnek is nevezhető.