TV csatornák és műsorgyártók
B vitamin hiány

B vitamin hiány

Ha a szervezet hiányt szenved valamilyen vitaminból, már nem tud megfelelően működni. Sajnos, a B vitamin hiány negatívan befolyásolja az idegek és az agy működését. Ez létfontosságú anyag, ha pedig nincs belőle elég a szervezetben, feltétlenül pótolni kell, különben komoly egészségügyi problémák jelentkezhetnek. Maga a név, vagyis a B-vitamin valójában a B-vitaminok családjába tartozó többféle vitamint foglalja magába.

Felelősek ezek a szervezetben lévő enzimek működéséért, ezért lényeges, hogy megfelelő mennyiségben jussunk hozzájuk. Nemcsak élelmiszerekkel, de étrend-kiegészítőkkel is pótolhatjuk. Sok esetben, ha ezt elmulasztjuk, B vitamin hiány állhat elő, ami fáradtságot, gyengeséget, székrekedést, fogyást, vérszegénységet, étvágytalanságot okozhat.

Könnyen kivédhető a C vitamin hiány

A kollagén, karnitin, hormonok és az aminosavak képződésében a C-vitamin kulcsszerepet játszik. Viszonylag ritka a fejlett országokban a C vitamin hiány, hiszen ma már könnyen hozzá lehet jutni friss zöldségekhez, gyümölcsökhöz. Azonban, ha ez a vitamin nem szerepel megfelelő mennyiségben a szervezetben, annak már látható jelei vannak, például a bőr, a haj már nem olyan szép.

A C-vitamin nélkülözhetetlen a csontok és az erek egészségéhez, a sebek gyógyulásához, de megkönnyíti az égési sérülésekből való felépülést is. Továbbá, támogatja az immunrendszer működését és elősegíti a vas felszívódását. A citrusfélék, paradicsom, brokkoli, eper, burgonya és a paprika a kiváló forrásai közé tartozik. Egészséges étrenddel elkerülhető a C vitamin hiány.

A D vitamin hiány a csontokat érinti

Napfény hatására a testünk képes előállítani a D-vitamint, ami számos létfontosságú funkcióval rendelkezik a szervezetben. Azonban a D vitamin hiány súlyos következményekkel járhat, sok betegséget okozhat, ezért ennek pótlására, ha szükséges, figyelnünk kell. Ez az anyag hozzájárul a csontok és fogak egészséges fejlődéséhez, az immunrendszer optimális funkcionálásához, de fontos szerepet játszik a sejtosztódás, illetve az egészséges sejtképződés folyamataiban is.

A D vitamin hiány szimptómái számosak és változatosak. A legismertebb következménye a csontritkulás, azaz a csontok gyengülése és törékenysége. Ha a szervezet nem kapja meg ebből a szükséges mennyiséget, csökkenhet az immunrendszer hatékonysága, ami megnövelheti a fertőzések és az autoimmun betegségek kockázatát.

Az E vitamin hiány több baj oka

Szervezetünkben az E-vitamin, más néven tokoferol, megvédi a sejteket az oxidatív stressz okozta károsodástól. Tehát, az E vitamin hiány nemcsak a hangulatunkra, közérzetünkre hat, de az egészségünkre is. Az E-vitamin erősíti az immunrendszert, támogatja az immunsejtek működését és elősegíti a gyulladásos folyamatok csökkentését a szervezetben.

Hiányáról fáradtság, kimerültség, izomgyengeség, lassú sebgyógyulás, bőr- és látásproblémák tanúskodnak. Ezeket a gondokat egyszerűen kivédhetjük a pótlásával. Szerencsére, ma már könnyen elérhető készítmények is vannak, amiket bevethetünk szükség esetén. Akkor is gyanakodhatunk az E vitamin hiány állapotára, ha olyan idegrendszeri tünetek jelentkeznek, mint az egyensúlyzavar és/vagy koordinációs nehézségek.